• Na farme
          • Na farme

          • 13.mája 2022 dopoludnia smerovali kroky našich škôlkarov z tried Včielky, Žabky a Ráčiky do neďalekej farmy UNI-CON Kysuce v Rakovej. Deti absolvovali prehliadku jednotlivých maštaliek a zvieracích príbytkov, pričom videli kravy, býčkov, ovečky, ale aj húsky, kačky, sliepky, kohútov a moriaky.

            Sprievodkyňa Monika im vysvetlila, ako sa o zvieratá treba starať a aký je z nich úžitok. Veľmi sa tešili, ak si mohli niektoré zvieratko pohladiť či nakŕmiť. Ochutnávkou pravých mliečnych produktov deti zistili, čo všetko sa dá vyrobiť z kvalitného mlieka.

            Počas tejto návštevy, naši škôlkari zážitkovou formou spoznávali život na farme, dozvedeli sa čo to o starostlivosti domácich zvierat, mali možnosť pozorovať proces kŕmenia zvierat a zažili aj prvý priamy kontakt s niektorými zvieratami. Ďalšiu návštevu už možno absolvujú so svojimi rodičmi.

            Ďakujeme zamestnancom UNI-CON Kysuce v Rakovej za pútavú prednášku a možnosť návštevy

        • Deň Zeme
          • Deň Zeme

          • Aj tento rok sme si pripomenuli v našej MŠ Fojstvo Raková Deň Zeme. Dohodli sme sa s kamarátmi oboch ZŠ v centre obce, že spoločne vyčistíme okolie všetkých škôl v jeden deň. Deti s pedagógmi usilovne od rána zbierali odpadky, triedili, zametali, hrabali a tak spojili svoje sily pri skrášľovaní svojej obce. Každá škola mala okrem toho kopu zaujímavých aktivít, kde priblížila deťom separovanie odpadu, negatívny vplyv znečisťovania na prírodu.

            Deti sa zapojili aj do upratovania námestia pred kostolom. Neskôr sa vybrali k rieke Kysuca a všímali si okolie vodného toku a veru to nebol pekný pohľad. Odpadu bolo neúrekom. Nazbierali plné vrecia odpadkov.

            V školskej záhrade neskôr škôlkari sadili kvety, vyčistili pieskoviská, upravili terén okolo záhradného domčeka.

            Tešíme sa, že aj my malí, sme mohli prispieť k tomu, aby bola naša obec Raková a planéta Zem čistejšia a zelenšia.

            Z našich škôlkarov rastú šikovní a pracovití ochranári prírody.