• Deň jablka v triede Ježkovia

          • Dňa 23.10. 2023 si Ježkovia priniesli jabĺčka, aby sme si spoločne pripomenuli Deň jablka. Deti si vystrihovali predkreslené tvary a zhotovili z nich ohryzok jablka.Dozvedeli sa, že keď jabĺčko spapáme, vitamín C, ktorý je v ňom obsiahnutý sa snaží zneškodniť útočiace vírusy a baktérie. Potom si Ježkovia jabĺčka pokrájali, pridali k nim banánik a mandarínky a pochutnali si na zdravom šalátiku. 

          • Deň jablka v triede Žabky

          • Aj v triede Žabky sme oslavovali Deň jablka. Všetky detičky si doniesli krásne a sladučké jabĺčka, ktoré si následne sami umyli, sami nakrájali a vyrobili si z jabĺčok a banánov výborné jednohubky. Chutili skvelo a veru sa veľmi rýchlo zjedli. Jedli všetci, koľko vládali. Pravá vitamínová bomba! Okrem toho sme si jabĺčka vymodelovali zo slaného cesta, zo  stavebnice deti vytvorili obrazce s ovocím a s ovocnými stromami a tiež sme si precvičili ruku pri kreslení cestičiek červíkov k jablkám. Bolo to veľmi príjemné dopoludnie.

          • Deň jablka v triede Ráčiky

          • V piatok 20.10. sme sa spolu porozprávali o tom, že v zelenine a ovocí je liek proti nemoci, i o tom, že všade na svete deti obľubujú jabĺčka. Že o stromy, na ktorých jablká rastú sa treba postarať a že ony nám potom dajú chutné plody

            Nakoniec sme "jablkový sviatok" oslávili takouto hostinou. 

          • Deň jablka v triede Včielky

          • V piatok 20.10.2023 oslávili deti z triedy Včielky "Deň jablka". Z prinesených jabĺčok si vytvorili výstavu, vystrihovali a vyfarbovali jabĺčka, ktoré potom postupne ukladali podľa predlohy. Nakoniec si pripravili zdravé ovocné šalátiky, na ktorých si spoločne pochutnali. Ďakujeme rodičom za spoluprácu. 

          • Návšteva muštárne

          • Dopoludnia 19.10.2023 navštívili deti z triedy Včielky a Ráčiky miestnu muštáreň, kde mohli sledovať technologický postup výroby muštu z jabĺčok, ktoré samy nazbierali v školskej záhrade. Deti si na mušte plnom vitamínov veľmi pochutnali. Ďakujeme ZO SSZ v Rakovej a najmä Františkovi Chabrečkovi za prednášku a názornú ukážku muštovania. 

          • Predškoláci pri spoznávaní lesa

          • Ide sa do lesa, hríbiky tešte sa. Ukáž nám milý les svoje tajomstvá: s týmto heslom sme sa v jeden krásny jesenný deň vybrali na výlet do lesa. Cesta nebola krátka, ale všetci sme ju zvládli a nikoho nestratili. Pravidelne sme sa zastavovali napiť sa. Hľadali sme zvieracie stopy, ihličnaté a listnaté stromy, hádzali šiškami a zdolávali rôzne prírodné prekážky. Dúfame, že si vychádzku zopakujeme, les je predsa úžasné miesto.

            Vaši lesní škriatkovia, predškoláci, Včielky a Ráčiky.

          • Deň jablka v triede Myšky

          • Aj najmladšie deti z triedy ,,Myšky “ z MŠ u Gala oslavovali ,,Deň jablka”. Doniesli si jabĺčko na triednu výstavku, vyrobili si jabĺčkový šalát, zasúťažili si a vymodelovali aj jabĺčko zo slaného cesta. Ďakujeme rodičom za spoluprácu !

          • Jesenná dielnička U Gala

          • Dňa 17. októbra sme v materskej  škole u gala strávili príjemné popoludnie. Šikovné detičky spolu so svojimi rodičmi premenili obyčajné tekvičky na veselé tekvičkové strašidielka. Hotové dielka teraz  zdobia priestory našej materskej školy. Ďakujeme rodičom, že si našli čas a prišli medzi nás. 

            Dielničku si pre deti pripravili pani učiteľky Katka Martiníková a Alenka Šulová

          • Jesenná tvorivá dielňa v MŠ Fojstvo

          • Dňa 17.10.2023 sa stretli rodičia a deti z tried v MŠ Fojstvo na Jesenných tvorivých dielňach.  V príjemnej atmosfére popustili uzdu fantázii a spoločne vytvorili z prírodných materiálov krásne jesenné nástenné hodiny,  ktoré teraz zdobia chodbu našej MŠ.  Ďakujeme za hojnú účasť a tešíme sa opäť nabudúce. 

            Dielničku pripravili pani učiteľky Mirka Chochrunová a Lenka Jurišová

          • Výstava ovocia a zeleniny

          • V krásny slnečný deň 02.10.2023 sa deti z elokovaného strediska U Gala vybrali na dlhšiu vychádzku do kultúrneho domu, na výstavu ovocia a zeleniny, ktorú organizovala základná organizácia Slovenského zväzu záhradkárov Raková. Cestou sa k nim pridali i deti z MŠ Fojstvo. Škôlkari mali možnosť vidieť na výstave rôzne druhy ovocia a zeleniny, ktoré vypestovali šikovné ruky miestnych záhradkárov. Potešili ich jablká, hrušky, slivky najrôznejšieho tvaru a farieb, rovnako ich zaujali tekvice rekordérky. Pozreli si aj sušené bylinky, z ktorých sa v zime pije liečivý čaj a výstavku včelára, kde videli jeho oblek, náradie a rôzne plásty medu. Deti zaujal aj citrónovník, obdivovali červenú repu, presne takú, ako v rozprávke zasadil dedko a dozvedeli sa aj čo to zo života včiel. Medzi výstavným ovocím boli aj jabĺčka zo školskej záhrady, do ktorých zberu sa zapojili aj naši predškoláci pod vedením pána Františka Chabrečka, ktorý im názorne ukázal ako ich správne oberať a pridal aj zopár zaujímavostí o jabĺčkach.Neskôr sa deti pokochali výtvarnými prácami, vystavenými vo vestibule, pozreli si aj výrobky detí zo základných škôl.  Plní dojmov sme sa vracali do materskej školy.

            Veľkým ocenením je udelený Ďakovný list za spoluprácu pri organizovaní 60. ročníka výstavy, ktorý odovzdal riaditeľke materskej školy v mene Slovenského zväzu záhradkárov ZO Raková predseda František Chabreček

          • Bežecké preteky

          • Dosť bolo trénovania behu v školskej záhrade, poďme na preteky. Piatok, 6.10.2023, sa niesol v znamení behu. Materskú školu reprezentovali v ,,Cestnom behu 2023’’ v rámci Týždňa športu dievčatá aj chlapci z triedy Ráčiky a Včielky. Deti si pretek užili, povzbudzovali starších kamarátov a boli tak rýchli, že nebolo možné ich v cieli odfotiť. Organizátormi bolo CVČ Raková a Olympijsky klub Kysuce, ktorým ďakujeme za pozvanie, pohostenie a príjemnú športovú atmosféru.Behu sa za dievčatá zúčastnila: Tamarka Šenkýřová, Nelka Gálliková, Lívinka Majeríková. Chlapcov reprezentoval: Patrik Zemanik, Gregorko Stančík a Jakubko Giláni.