• Jesenná súťažná výstavka - Domáce kolo

          • Nový úspech našej školy:

            Ema Kotulová: 3.miesto, príprava pani učiteľka Lenka Jurišová
            Alex Chabroň: 1.miesto, priprava pani učiteľka Darina Orsághová

            Súťaž: Jesenná súťažná výstavka
            Kolo: Domáce kolo

             Ďakujeme za účasť a peknú reprezentáciu materskej školy.
             

          • „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“

          • Touto cestou si Vás dovoľujeme osloviť k zapojeniu sa do projektu „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“, vďaka ktorému máme možnosť spoločne spájať generácie ľudí a vychovať uvedomelú mládež a v neposlednom rade priniesť veľa lásky a radosti neznámemu seniorovi.

            Spoločne tak i my v materskej škole vytvoríme krabičky plné lásky, budeme viesť deti k dobrovoľníctvu a nezištnej pomoci, kedy možno náš a Váš darček je ich jediným darčekom, žiaľ niekedy i tým posledným. 

            Materská škola Fojstvo 1253 Raková je oficiálnym partnerom zbierky.

            Projekt je dobrovoľný, preto Vás prosíme o pomoc pri realizovaní projektu. Kto má záujem, vysvetlite deťom aj vy doma zámer projektu, pani učiteľky v triedach prevezmú dobrovoľný príspevok do krabičky a spoločne s deťmi v triede krabičky z prinesených vecí pripravia. Kto môže, donesie aj krabičku od topánok. 

            Zbierame od pondelka 20.novembra do 30.novembra  priamo v svojich triedach. 

            Ďakujeme a tešíme sa na spoluprácu.Veríme, že čaro Vianoc prinesie radosť tým, ktorí to potrebujú. 

             

          • Dlávenie kapusty

          • Dňa 16.11.2023 sme zažili u nás v MŠ Fojstvo - Raková príjemné popoludnie pri interaktívnej prednáške Dlávenie kapusty. Podujatie bolo zamerané na spoznávanie zvykov a tradícií spojených so zberom úrody v jeseni. Folklórna skupina Vrabčiar z Krásna nad Kysucou nám priniesla mnoho zážitkov, nasmiali sme sa, zatancovali, ochutnali kapustičku, aj sme ju nadlávili do suda. Bolo veselo, aj sme sa všeličo naučili. Mnoho rodín iste pripraví naj kapustičku na zimné obdobie a deti sa najviac budú tešiť na dlávenie v sude.

            Na záver si prítomní vypočuli krátku prednášku o jablčkách, ktorú predniesol pán František Chabreček, ktorý nás navštívil s ostatnými záhradkármi z Rakovej. Záhradkári zo ZO SZZ ZO Raková porozprávali o rôznych odrodách, ktoré priniesli a dajú sa vypestovať v našich končinách. Všetci mali možnosť ochutnať, ovoňať a tak rozlíšiť rôzne odrody. Počas popoludnia si deti, rodičia, starí rodičia pochutnali na výbornom mrkvovo jabĺčkovom koláčiku, ktorý pripravili naše pani kuchárky a darčeku od záhradkárov, sušených jabĺčkach.

            Ďakujem všetkým účinkujúcim, Kysucké kultúrne stredisko v Čadci, ZO SZZ ZO Raková, všetkým prítomným deťom, rodičom, babkám, dedkom, ktorí sa podujatia zúčastnili. Tieto stretnutia sú veľmi cenné a vzácne a verím, že sa čoskoro stretneme spoločne na ďalších pripravovaných akciách.

            Adriana Makuchová, riaditeľka MŠ

          • Deň materských škôl v triede Ráčiky

          • V piatok, 3.11., sme si v Ráčikovej triede pripomenuli krásny deň - Deň všetkých materských škôl na Slovensku. A ako sa dá takýto deň osláviť? No predsa tak, že sa krásne spolu zahráme! Hry si vyberali deti a pani učiteľka im veľmi rada pomohla realizovať ich priania. Nakoniec to bola perfektná zábava a spokojnosť na všetkých stranách 

          • Deň materských škôl v triede Ježkovia

          • V piatok 03. 11. 2023 deti v triede Ježkov oslavovali Deň materských škôl na Slovensku. Dopoludnie sa nieslo v duchu športových disciplín, súťaží, hier, smiechu i radosti. Deti boli usilovné, za úspešné zvládnutie a šikovnosť si odniesli medailu so sladkou odmenou.

          • Oslava Dňa materských škôl v triede Lienky

          • ,,Deň MŠ na Slovensku" oslávili deti z triedy Lienky, ako inak než hrami. Najskôr z kinetického piesku vytvárali bludiská, ktorými neskôr pomocou fúkania navigovali pingpongové loptičky až do cieľa. A aká by to bola oslava bez torty. Aj tú sa deťom podarilo urobiť. Bola pestrofarebná a veľká. Presne ako naša škôlka. 

          • Projekt "Olejko" už aj v našej škôlke

          • naša materská škola sa zapojila do projektu : „Olejko chráni prírodu“ je to výnimočný projekt, ktorý je určený pre materské, základné, špeciálne a stredné školy v rámci celého Slovenska. Tento projekt sa zameriava na správne nakladanie s použitým kuchynským olejom, ktorý produkuje väčšina z nás pri príprave rôznych vyprážaných jedál.

            Prečo vznikol projekt ?

            Každý deň sa v domácnostiach vytvára množstvo použitého kuchynského oleja, ktorý často končí v kanalizácii alebo prírode. Tam môže spôsobiť vážne škody, ako je upchatie kanalizácie či znečistenie životného prostredia.Okrem iného má tento projekt aj vzdelávací charakter. Chceme ukázať mladej generácii, že každý z nás môže prispieť k ochrane životného prostredia jednoduchými, ale účinnými krokmi. Jedným z nich je aj správne zaobchádzanie s použitým kuchynským olejom.

            Ako zbierať použitý kuchynský olej

            Odovzdávať sa môžu všetky druhy jedlých olejov a tukov: slnečnicový, repkový, palmový olej, bravčová masť, oleje z nálevov potravín a pod.

            Nevylievajte do drezu

            Olej po vyprážaní alebo inom použití nechajte vychladnúť, zbavte ho hrubých usadenín a zvyškov z jedál.

            Prelejte do plastovej fľaše

            Za pomoci lievika prelejte prečistený olej do čistej, suchej plastovej fľaše a dobre uzavrite.

            Odovzdajte fľašu v materskej škole

            Vytriedený olej odovzdajte do označenej nádoby, ktorá sa nachádza v materskej škole. ( o spustení projektu - umiestnení nádoby v MŠ budeme informovať)

             

          • Ako sme si uctili starších v triede Motýliky

          • Deti v triede Motýliky pre svojich starých rodičov pri príležitosti Mesiaca úcty k starším vyrobili obrázok. Odtlačili svoju dlaň, ktorú dozdobili listami v jesenných farbách a svoju lásku vyjadrili srdiečkom .

          • Deň jablka v triede Motýliky

          • Deti v triede Motýliky spoločne oslávili Deň jablká tvorivými a zábavnými aktivitami. Z drevených paličiek zkonštruovali strom, ktorý dotvorili farebnými listami a jabĺčkami z papiera. Krúživými grafomotorickými pohybmi si precvičili svoju jemnú motoriku. Na záver si pochutili na jabĺčkach, ktoré si priniesli z domu.