• Jarná tvorivá dielňa v triedach MŠ Fojstvo

          • Dňa 27. 3. 2023 sa v materskej škole zúčastnili rodičia s deťmi jarnej tvorivej dielne. Spoločne si vyskúšali maľovanie veľkonočných vajíčok a tvorenie jarných pohľadníc. Spoločne sme strávili príjemné popoludnie. Naše výtvory sú veľmi krásne a zdobia prostredie vestibulu MŠ Fojstvo. Ďakujeme,  že ste prišli a využili voľný čas pri tvorivých aktivitách s deťmi práve u nás v škôlke.

            Dielničku si pripravili pani učiteľky Darinka Orsághová a Mirka Chochrunová

        • Návšteva obecnej knižnice v Rakovej
          • Návšteva obecnej knižnice v Rakovej

          • Dňa 28.3 a 5.4. 2023 sme navštívili knižnicu v Rakovej. Predškoláci z triedy Ráčiky, Včielky a Žabky sa dozvedeli, ako v knižnici vyhľadať knihy a ako si ich môžeme požičať domov. Nazreli sme spolu aj do tajomného sveta knižnice a prezreli sme si spoločne množstvo krásnych encyklopédii a veľa rozprávkových príbehov.

            Ďakujem pani Lenke Kotuľovej za príjemne dopoludnie v knižnici.

          • Návšteva tety knihovníčky z okresnej knižnice z Čadce

          • Predškoláci našej MŠ s radosťou privítali pani Martu Kučerovú z Kysuckej knižnice v Čadci, ktorá deťom predstavila množstvo zaujímavých kníh. Niektoré knihy pani knihovníčka aj predstavila a pútavým rozprávaním zaujala malých čitateľov. Už vieme, že s dobrou knihou nikdy nie je nuda. Ďakujeme za poučné a zábavné predpoludnie.

             

          • Deň vodičky v triede Včielky

          • Aj my Včielky sme si pripomenuli Deň vody. Skladali sme rybky z papiera, pozorovali reakciu zafarbenej vody, oleja a šumivej tablety, kreslili plávajúce obrázky. Pravdaže vieme, že voda neslúži len na experimenty a hru

          • Deň vody v triede LIENKY

          • Prežili sme príjemné tvorivo-zábavné dopoludnie. Naše šikovné deti si vyrobili veselé kvapky, porozprávali sme si, prečo je voda vzácna a dôležitá a treba ňou šetriť.  Na záver sme si s vyrobenými kvapkami zatancovali a vyskúšali si ako putujú z oblohy na zem, stekajú do rieky a keď ich slniečko zohreje, vracajú sa opäť na oblohu a premenia sa na obláčik.

          • Deň vody v triede Ježkovia

          • Svetový deň vody sme si pripomenuli rôznymi aktivitami. Deti kreslili obrázky na dažďové kvapky. Podľa jednoduchého obrázkového postupu si vytvorili mini oceán vo fľaši. Na vychádzke pozorovali blízky tok rieky Kysuce. Pripomenuli sme si že voda je vzácna tekutina a je veľmi dôležitá pre život na zemi. Pitnou vodou treba šetriť a vodu v prírode nesmieme znečisťovať. 

          • Predškoláci na návšteve v škole 📓🖋✂️

          • Dňa 6.3.2023 sa boli predškoláci z tried Včielky, Ráčiky a Žabky pozrieť na kamarátov a prostredie veľkej školy CZŠ Jána Palárika v Rakovej. Pani učiteľka Mgr. Anna Strýčková i žiaci prvého ročníka nás milo privítali a ukázali nám, na čo všetko sa môžeme tešiť, keď nastúpime do prvého ročníka. Našim poďakovaním boli vlastnoručne vyrobené záložky do knihy a sladká odmena. Ďakujeme za milé prijatie a pekný darček

          • Súťaž v prednese "Jazýček môj, ohýbaj sa !"

          • Úspešní recitátori našej MŠ v regionálnej súťaži "Jazýček môj, ohýbaj sa !"

            Dňa 9.marca 2023 sa zúčastnili regionálnej recitačnej súťaže detí materských škôl "Jazýček môj, ohýbaj sa" v Kysuckej knižnici v Čadci aj deti z MŠ Fojstvo Raková. Materskú školu reprezentoval v recitácií Michal Pastorek z triedy Včielky s básňou "Poriadkumilovný žabiak Kvako" a za elokované stredisko u Gala Nikolka Špačková s básňou "Zatúlané mačiatko".

            Konkurencia detí bola obrovská, dievčatá a chlapci sú veľmi šikovní a všetci mali zaujímavé prednesy. Porotcovia nemali vôbec ľahkú úlohu vybrať víťazov. Súťaž v recitácií vyhrala a obsadila prvé miesto Nikolka Špačková z našej materskej školy z triedy Žabky. Všetky deti boli obdarované pamätným listom a malým darčekom, veď napokon všetci sú víťazi, nie je vôbec jednoduché postaviť sa pred toľkých ľudí a naspamäť recitovať .

            Tety knihovníčky si pre deti prichystali hostinku a veselý pán z Centra voľného času Čadca, ktorý bol zároveň členom poroty si s deťmi zaspieval a zahral aj na varhanoch. Deti sa pohrali v hrovom kútiku, poprezerali si priestory knižnice a predpoludnie sa im veľmi páčilo.

            Víťazke Nikolke srdečne blahoželáme!

            Ďakujem deťom za reprezentáciu MŠ a za prípravu detí pani učiteľke Bc. Michaele Steinigerovej a Mgr. Lucii Sorokovej

            riaditeľka MŠ

          • Karneval u nás

          • Dňa 16.2. sa v našej MŠ uskutočnila táto úžasná fašiangová zábava a na chvíľu sme sa preniesli do rozprávkového sveta. Prišli víly, čarodejnice, hrdinovia, zvieratká, Elsa i Anna, dokonca aj pán kráľ a mnohé iné rozprávkové postavy. Bola tu zábava, bol tu smiech, veselé súťaženie aj chuť zatancovať si v rytme hudby. Vysmiati, nad mieru vytancovaní, trošku unavení, ale stálo to za to. 

            Už teraz sa tešíme na to ako fašiangové tradície oslávime o rok.

        • Zimná olympiáda u nás v MŠ
          • Zimná olympiáda u nás v MŠ

          • Dňa 8.2. sme v našej MŠ využili slnečné počasie i bohatú snehovú nádielku a v školskej záhrade sa uskutočnila zimná športová olympiáda. Naši škôlkari preukázali šikovnosť v hádzaní loptičiek (orieškov) do brlôžka veveričky, zdobili snehuliaka farebnými kruhmi, vyskúšali si, aké to je byť hokejistom a strieľať do brány góly, kotúľali fitlopty po snehu a nakoniec sa pretekali v prevážaní snehu na boboch. Mrazom vyštípané líčka a úsmev na tvári svedčili o tom, že sa na snehu poriadne vyšantili a čas strávený pri športe stál za to. 

          • Vianočné tvorenie v MŠ u Gala

          • V elokovanom stredisku u Gala sme 8.decembra strávili veľmi milé chvíle s deťmi a ich rodičmi pri Zimnej tvorivej dielni. Pri počúvaní vianočných piesní si vyrobili vianočné stromčeky z borovicových šišiek, korkov a ozdôb, rovnako sme borovicové šišky využili aj pri vytváraní roztomilých snežných sovičiek a keďže detičky sa už veľmi tešia na sneh, nemohli chýbať ani snehuliaci z papiera. Oceňujeme horlivosť detí a tvorivosť ich mamičiek, babičiek a tatinov, ktorí trpezlivo tvorili výrobky, ktoré sme si v našej MŠ vystavili na čestné miesto. 

            Ďakujeme dospelým aj našim škôlkárom, bolo nám s Vami veľmi príjemne!

            Za prípravu a realizáciu ďakujem pani učiteľke Vierke Mekyňovej a Lucke Sorokovej

            riaditeľka MŠ

          • Vianočná dielnička s rodičmi

          • Spoločné stretnutia, zvlášť v predvianočnom období, bývajú veľmi príjemné. Aj preto sa dňa 7.12. 2022 popoludní v našej MŠ uskutočnili vianočné tvorivé dielne. Rodičia spoločne s deťmi tvorili vianočné svietniky a zimné domčeky, ktoré na krátky čas skrášlia priestory našej MŠ a neskôr ich vlastné domovy. Popoludnie sa nieslo v duchu kreativity, tvorenia nádherných výrobkov a šikovných rúk.

            Ďakujeme rodičom aj našim malým škôlkarom za hojnú účasť a aj za príjemne strávené spoločné chvíle.

            Poďakovanie za prípravu a realizáciu patrí pani učiteľke Lenke Vojtušovej a Evičke Strnádlovej

          • Mikuláš v materskej škole

          • ,,Mikuláš, Mikuláš, priateľ náš starý, každý rok nosievaš do okien dary..."

            Aj tento rok naši škôlkari netrpezlivo očakávali, či k nám do MŠ zavíta svätý Mikuláš. A veruže nesklamal....prišiel aj so svojím pomocníkom anjelikom. Deti ho privítali piesňami a s radosťou prijali balíčky plné sladkostí. Rozlúčili sa podaním rúk a s prísľubom, že ak budú dobré aj po ďalší rok, môžu sa opäť tešiť na jeho návštevu.

            Ďakujeme za spoluprácu Františkovi Chabrečkovi a jeho vnučke Barborke Badžgoňovej.

          • Ako sme oslavovali Deň materských škôl

          • V piatok 4.novembra sme oslávili rôznymi veselými aktivitami Deň materských škôl. Deti z jednotlivých tried ukázali svoju športovú zdatnosť pri zdolávaní prekážkovej dráhy, Ježkovia si veselo spievali pri dramatizácií rozprávky O repe. A najmenšie deti z triedy Myšky sa veselo zabávali pri pohybových hrách a hrách s padákom. Do triedy Lienky zavítala princezná, ktorá si pripravila pre deti veselé úlohy- skákali cez rieku po kameňoch, hľadali zakotúľané lopty, zdolávali prekážkovú dráhu, aby mohli navliecť na niť rozsypané korálky, hádzali kockou a stavali farebnú vežu pre princeznú. Za odmenu dostali deti od princeznej truhlicu so sladkým pokladom a mohli si spolu zatancovať.Celá materská škola sa rozozvučala hudbou, spevom a tancom. Tento deň sme si užili aj na  školskom dvore pri jazde na odrážadlách. Našej materskej škole želáme najmä spokojné a usmievavé deti, s ktorými denne prežívame pekné chvíle v našej škôlke. 

             

          • Mesiac úcty k starším

          • Moji starkí

            Babička ma naučila variť si čaj s medom.
            Opravovať , čo kde treba, to zas robím s dedom.
            Moji starkí šikovní sú a všeličo vedia.
            Aj keď dačo vyparatím, našim nepovedia.
            Sú to verní kamaráti, často u nich bývam.
            Raz im všetko s láskou vrátim, v srdiečku ich skrývam.

            (Viera Dobiášová)

            Báseň, ktorá sa nám veľmi páči sme vložili do pozdravov pre našich starých rodičov. Pripomenuli sme si tak v októbri Mesiac úcty k starším.

          • Návšteva muštárne

          • Muštáreň

            Pán František Chabreček, predseda Základnej organizácie Slovenského zväzu záhradkárov, nás milo privítal a sprevádzal počas exkurzie v  muštárni  našej obce Raková. Ukázal nám ako môžeme spracovať jabĺčka, ktoré nie sú vhodné na uskladnenie, ani by nevyhrali súťaž v kráse, a predsa z nich môžeme mať sladučký mušt. Ďakujeme za poučný zážitok a vynikajúci mušt.

        • Deň jablka v materskej škole
          • Deň jablka v materskej škole

          • Deti v jednotlivých triedach si spríjemnili dopoludnie aktivitami zameranými na Deň jablka. Triedy boli plné smiechu, zábavy, tanca a vône jabĺk. Niektorí si vyrábali jabĺčkové čelenky, ktorými privítali vzácnu návštevu - Trpaslíka záhradníka. Ten si pre deti pripravil veselé úlohy. Po ich splnení čakala na deti chutná odmena v podobe sladkých jabĺčok, ktoré si šikovné deti vlastnoručne nakrájali. Porozprávali sa aký význam má pre deti konzumácia jabĺk. Čo všetko sa dá z jabĺk pripraviť. S jabĺčkami sme si i zacvičili. Zvládli kreslenie jabĺk nie len pastelkami, ale i  v kresliarskom programe na interaktívnej tabuli. Aby sme sa odvďačili jablonke v školskej záhrade za jesenné pohostenie, pohrabali sme opadané lístie v sade a otlčené jablká uložili na kôpku pre hladné zvieratká. Deťom jabĺčka chutili a aktivitám sa tešili. Keď sa posilnili, vytvorili si z jabĺk prinesenych z domu výstavku - jabĺčkovú húsenicu. Na záver spoločne zatancovali " jabĺčkový tanec"  a možno im maminky doma upiekli chutný jablkový koláč. 

          • Jesenné tvorenie

          • Tvorím, tvoríš, tvoríme bolo heslo dňa 19.10.2022 v MŠ na Fojstve, kde sa stretli rodičia a deti v jesennej tvorivej dielni. Farebné muchotrávky a veselí lesní škriatkovia vznikali pod rukami šikovných detí s pomocou rodičov a možno to bolo niekedy aj naopak :-) . Ďakujeme, že ste sa k nám pridali, vytvorili príjemnú atmosféru a strávili príjemné tvorivé popoludnie.

            Poďakovanie patrí aj pani učiteľkám Mirke Chochrunovej a Mgr. Martinke Kovačikovej za prípravu a realizáciu tvorivej dielničky.

          • Európsky týždeň športu - Mestské kolo

          • Nový úspech našej školy:

            1.miesto: Matej Kavalej
            2. miesto: Peter Hajduk
            3.miesto: Amália Bednáriková
            3.miesto: Melisa Paštrnáková

            Súťaž: Európsky týždeň športu
            Kolo: Mestské kolo


          • Európsky týždeň športu

          • Týždeň športu u nás

            Európsky týždeň športu- týždeň od 10.10- 14.10. 2022 sa niesol v našej materskej škole v znamení pohybu. Deti sa zapojili do pohybových aktivít so zvieratkami, v ktorých bola tvorivým a zábavným spôsobom integrovaná fyzická aktivita. Deti súťažili v behu s myškou, hádzali na cieľ s veveričkou, skákali so zajkom, kotúľali loptu s ježkom.

            V rámci tohto aktívneho týždňa sme realizovali aj ,,šarkaniádu,, a ,,krokomer v spolupráci s rodičmi. Ďakujeme rodičom za prípravu šarkanov a motiváciu detí chodiť do materskej školy na kolobežke, bicyklom a pešo.

            Vážime si, že ste spolu s deťmi bežali zo štartu do cieľa a tým ukázali dôležitosť fyzickej aktivity a boli pre svoje deti príkladom pre zdravie.