• Vynášanie Moreny v MŠ Fojstvo Raková

          • Tradíciu vynášania Moreny si každoročne pripomíname u nás v materskej škole tradičným rituálom.

            Praktikovanie aj dnes je vynášanie Moreny a jej upálenie, alebo utopenie. Najčastejšie sa hádže z mosta, alebo zo skaly. Je veľmi zaujímavé, že napriek tisícročnému potláčaniu pohanských rituálov sa dodnes zachoval jeden z nich vo veľmi živom zvyku vynášania Moreny.

            Podľa poverových predstáv sa vynesením a zničením Moreny mala magicky privolať jar. Piesne spievané na celom území Slovenska pri vynášaní symbolickej zimy patria k najstaršej vrstve obradových piesní. Prvé správy o obrade sú zo 16. storočia.

            Túto tradíciu si pripomenuli aj u nás deti z triedy Včielky a spevom pri vynášaní Moreny sa spoločne rozlúčili so zimou.

          • Jarná tvorivá dielňa v MŠ Fojstvo

          • Pri príležitosti blížiacich sa veľkonočných sviatkov, sme si pre deti a ich rodičov pripravili jarnú tvorivú dielňu. Vyrábali sme drevených zajačikov a zdobili veľkonočné vajíčka.

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za príjemne strávenie popoludnie a spoluprácu!

            Za prípravu a realizáciu patrí poďakovanie pani učiteľke Lenke Bukovanovej a Lenke Koperovej.

          • Karneval v elokovanom stredisku MŠ u Gala

          • Dňa 8. 2. 2024 prichádzali deti do MŠ vo veselej nálade, pretože si v taštičkách niesli karnevalové masky. Len čo sa do nich obliekli, naša MŠ sa zmenila na čarovnú krajinu, plnú rozprávkových bytostí. Všetci v dobrej nálade súťažili, spievali, tancovali, zabávali sa a pochutnávali si na sladkých aj slaných dobrotách. Ďakujeme rodičom za pekné, zaujímavé aj vtipné masky.

            foto trieda JEŽKOVIA

            foto trieda MYŠKY

            foto trieda ŽABKY

          • Karneval v MŠ Fojstvo

          • Fašiangový karneval je v našej MŠ milou tradíciou a všetci naši škôlkari sa naň svedomito pripravujú. Nebolo tomu inak ani tento rok. V dobrej nálade sa stretli hádam všetky rozprávkové, aj nerozprávkové postavy a škôlku spestrili maskami od výmyslu sveta. Spievalo sa, tancovalo, súťažilo a hodovalo. Masky boli fantastické, nálada veselá a deti úžasné. Ďakujeme rodičom za spoluprácu. O rok si to zopakujeme!

            foto trieda LIENKY a MAČIATKA

            foto trieda RÁČIKY

            foto tieda VČIELKY

            foto trieda MOTÝLIKY

          • Zimné hry na snehu v MŠ u Gala

          • Tohtoročná zima nám nadelila bohatú nádielku snehu, ktorú sme využili na veselé zimné radovánky. Deti súťažili: kto najrýchlejšie naplni vedierko alebo auto snehom a prevezie ho do určeného cieľa. Súťažili aj o to, kto najrýchlejšie prenesie snehovú guľu na lopatke, rovnako v skupinách súťažili o najrýchlejšie naplnený fúrik snehu.  Deti sa hrali aj na snežné psy a vozili sa navzájom na boboch a nezabudli sa zahrať aj "Na zajkov a snehuliaka". Neskôr sa deti dosýta vyšantili pri bobovaní a spúšťaní na kopčeku za škôlkou.Radosť a smiech zo zimného šantenia bolo počuť široko ďaleko.

          • Zimné hry v MŠ Fojstvo

          • Zasnežené utorkové dopoludnie sme s našimi škôlkarmi využili na zimné hry. Vozili sme kamarátov na boboch, nosili loptičky na lopatkách kľukatou cestičkou, kotúľali fit lopty do cieľa, zabavili sa s tučniakom Pinguom a hádzali mu guľôčky, prevetrali sme aj hokejky a zahrali sa na hokejistov a hokejistky. Deti si počínali naozaj šikovne a keď sa puk ocitol v bráne, záhradou sa niesol výkrik, - góóól. Dnešný deň sa vydaril. Naši škôlkari pobehovali pomedzi lietajúce vločky a opäť ukázali, že športovať sa dá aj v zime.

        • Vianočná akadémia
          • Vianočná akadémia

          • Vianočné sviatky sú obdobím, na ktoré netrpezlivo čakáme, lebo ich čaro a výnimočnosť nás napĺňajú pocitmi šťastia, pohody a harmónie. Atmosféra týchto dní je plná spomienok i očakávaní, nič nie je bežné ani všedné, napriek tomu, že Vianoce sú každý rok, ich okúzľujúce čaro sa nedá ničím nahradiť ani napodobniť.

            Rozprávková atmosféra školského vianočného programu nás už tradične obklopuje rok čo rok a stále tu vystupujú tie najlepšie talenty aké inde vo svete nenájdete. Deti ktoré účinkovali v programe si dali obrovskú námahu, aby niečo také čo diváci videli a počuli s pani učiteľkami vytvorili. Boli to krásne tanečné čísla, veľkolepý spev, recitácie, divadielka a ešte omnoho viac.

            Na záver sme spoločne rozsvietili vianočné svetielka a zaspievali si vianočnú koledu.

            Veríme, že sme Vám priniesli do vašich sŕdc veľa radosti a vianočnej atmosféry, želám Vám v mene materskej školy, kolektívu zamestnancov a detí šťastné a čarovné vianočné sviatky a všetko dobré v novom roku.

            Ďakujem všetkým účinkujúcim, deťom, pani učiteľkám, za úžasný program a všetkým Vám, ktorí ste prišli a venovali deťom svoj čas.

            Poďakovanie patrí aj stolárovi Jankovi Podmanickému a Radkovi Kovalíčkovi, ktorí vyrobili a podarovali deťom jasličky, drevený plôtik a drevené doplnky pre deti na vystúpenie a pánovi Kovačikovi, ktorý vyrobil pre deti z MŠ drevený Betlehem.

            Mgr. Adriana Makuchová, riaditeľka materskej školy

          • Zdobenie medovníkov u Gala

          • 18. 12. 2023 deti z triedy Žabky zdobili medovníky s tetou medovnikárkou, Vlastou Čarneckou, ktorá prišla do materskej školy u Gala v sprievode chlapca Kultúrnička. Deťom priniesla medovníčky, ktoré si vlastnoručne ozdobili a spoločne sme strávili príjemné dopoludnie. Spoločne sme si užívali pravý predvianočný čas. 

          • Vianočné tradície u nás v materskej škole

          • Dňa 18.12.2023 k nám zavítali tety z Kysuckého kultúrneho strediska v Čadci vyobliekané v kysuckých krojoch a zaujímavým sposobom nám porozpravali o tom, ako ľudia prežívali advent a vianočné sviatky kedysi. Porozprávali nám o "stridžích dňoch" a o tom, že od Kataríny do Vianoc každá noc má zvláštnu moc. Demonštrovali nám ukážky, ako sa driapalo perie, dievčatá si vyskúšali, ako dievky na Ondreja triasli plotom... no skrátka - bolo veselo. Tety nám povinšovali krásnou rečou našich prababičiek, my im zasa pekným spisovným jazykom. Dôležité bolo, že sme si perfektne porozumeli a zas sa niečo nové dozvedeli. Ďakujeme! 

          • Vianočný jarmok v CZŠ Jána Palárika

          • 20.decembra 2023 dopoludnia navštívili škôlkari z triedy Včielky a Ráčiky Cirkevnú základnú školu Jána Palárika, aby sa pozreli ako vyzerá vianočný jarmok v priestoroch školy. A neostalo iba pri pozeraní. Zúčastnili sa aj tvorivej dielne, kde si vyrobili vlastnú vianočnú ozdobu. Miestni školáci spievali vianočné piesne, svetielka na stromčeku sa ligotali a všade rozvoniavali koláče, oblátky a punč. Vianoce sú tu čo nevidieť

          • Vianočná dielňa v MŠ u Gala

          • Vianoce už sú za dverami a v našich domovoch a mestách sa už rozsvietili vianočné svetielka. V MŠ U Gala  sme vo štvrtok 7. 12. 2023 privítali na tvorivej dielni rodičov, ktorí spolu s deťmi zhotovili vianočné svietniky, ktoré nám teraz zdobia priestory MŠ a neskôr budú možno svetielkovať v detských izbičkách. Veľmi pekne ďakujeme rodičom, ktorí sa so svojimi šikovnými deťmi  zapojili do vianočného tvorenia. Ďakujeme za prípravu tvorivej dielne pani učiteľkám  Alenke Paluchovej a Miriamke Vyšlanovej.

          • Vianočné tvorenie v MŠ Fojstvo

          • Vianočnú náladu a zimnú atmosféru strážia pri stromčeku v našej škôlke originálni trpaslíci a snehuliaci. Patria deťom a ich rodičom, ktorí ich vytvorili na zimnej tvorivej dielni 4.12.2023.

            Milí rodičia, ďakujeme za príjemnú atmosféru a čas, ktorý ste si našli pre tvorenie s deťmi u nás v MŠ.

            Za prípravu tvorivej dielničky ďakujeme pani učiteľke Darinke a Martinke

          • Jesenná súťažná výstavka - Domáce kolo

          • Nový úspech našej školy:

            Ema Kotulová: 3.miesto, príprava pani učiteľka Lenka Jurišová
            Alex Chabroň: 1.miesto, priprava pani učiteľka Darina Orsághová

            Súťaž: Jesenná súťažná výstavka
            Kolo: Domáce kolo

             Ďakujeme za účasť a peknú reprezentáciu materskej školy.
             

          • „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“

          • Touto cestou si Vás dovoľujeme osloviť k zapojeniu sa do projektu „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“, vďaka ktorému máme možnosť spoločne spájať generácie ľudí a vychovať uvedomelú mládež a v neposlednom rade priniesť veľa lásky a radosti neznámemu seniorovi.

            Spoločne tak i my v materskej škole vytvoríme krabičky plné lásky, budeme viesť deti k dobrovoľníctvu a nezištnej pomoci, kedy možno náš a Váš darček je ich jediným darčekom, žiaľ niekedy i tým posledným. 

            Materská škola Fojstvo 1253 Raková je oficiálnym partnerom zbierky.

            Projekt je dobrovoľný, preto Vás prosíme o pomoc pri realizovaní projektu. Kto má záujem, vysvetlite deťom aj vy doma zámer projektu, pani učiteľky v triedach prevezmú dobrovoľný príspevok do krabičky a spoločne s deťmi v triede krabičky z prinesených vecí pripravia. Kto môže, donesie aj krabičku od topánok. 

            Zbierame od pondelka 20.novembra do 30.novembra  priamo v svojich triedach. 

            Ďakujeme a tešíme sa na spoluprácu.Veríme, že čaro Vianoc prinesie radosť tým, ktorí to potrebujú. 

             

          • Dlávenie kapusty

          • Dňa 16.11.2023 sme zažili u nás v MŠ Fojstvo - Raková príjemné popoludnie pri interaktívnej prednáške Dlávenie kapusty. Podujatie bolo zamerané na spoznávanie zvykov a tradícií spojených so zberom úrody v jeseni. Folklórna skupina Vrabčiar z Krásna nad Kysucou nám priniesla mnoho zážitkov, nasmiali sme sa, zatancovali, ochutnali kapustičku, aj sme ju nadlávili do suda. Bolo veselo, aj sme sa všeličo naučili. Mnoho rodín iste pripraví naj kapustičku na zimné obdobie a deti sa najviac budú tešiť na dlávenie v sude.

            Na záver si prítomní vypočuli krátku prednášku o jablčkách, ktorú predniesol pán František Chabreček, ktorý nás navštívil s ostatnými záhradkármi z Rakovej. Záhradkári zo ZO SZZ ZO Raková porozprávali o rôznych odrodách, ktoré priniesli a dajú sa vypestovať v našich končinách. Všetci mali možnosť ochutnať, ovoňať a tak rozlíšiť rôzne odrody. Počas popoludnia si deti, rodičia, starí rodičia pochutnali na výbornom mrkvovo jabĺčkovom koláčiku, ktorý pripravili naše pani kuchárky a darčeku od záhradkárov, sušených jabĺčkach.

            Ďakujem všetkým účinkujúcim, Kysucké kultúrne stredisko v Čadci, ZO SZZ ZO Raková, všetkým prítomným deťom, rodičom, babkám, dedkom, ktorí sa podujatia zúčastnili. Tieto stretnutia sú veľmi cenné a vzácne a verím, že sa čoskoro stretneme spoločne na ďalších pripravovaných akciách.

            Adriana Makuchová, riaditeľka MŠ

          • Deň materských škôl v triede Ráčiky

          • V piatok, 3.11., sme si v Ráčikovej triede pripomenuli krásny deň - Deň všetkých materských škôl na Slovensku. A ako sa dá takýto deň osláviť? No predsa tak, že sa krásne spolu zahráme! Hry si vyberali deti a pani učiteľka im veľmi rada pomohla realizovať ich priania. Nakoniec to bola perfektná zábava a spokojnosť na všetkých stranách